Europeana DSI

To έργο Europeana DSI βασίζεται στην υπάρχουσα πλατφόρμα CSP (Core Service Platform) της Υποδομής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Europeana (DSI – Digital Service Infrastructure), την οποία και επεκτείνει. Πρόκειται για το τέταρτο κατά σειρά έργο με σκοπό την ολοκλήρωση της στρατηγικής 2015-2020 της Europeana. Η Europeana αποτελεί κορυφαία πλατφόρμα τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το θησαυρό της Ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς. Η Europeana, ως πολυμορφική πλατφόρμα, αποτελεί τον κρίκο που συνδέει τρεις τομείς της αγοράς: 1) τους οργανισμούς που παρέχουν μεταδεδομένα και περιεχόμενο, 2) τους τελικούς χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν δεδομένα πολιτισμικής κληρονομιάς για την έρευνα και/ή την εκπαίδευση, και 3) όσους ενδιαφέρονται να επαναχρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για δικές τους υπηρεσίες, εργαλεία, έρευνες και εφαρμογές.

Το έργο Europeana DSI έχει ως στόχους:

  1. Τη δημιουργία αξίας για τους εταίρους. Το έργο Europeana DSI στοχεύει στην παροχή καλύτερης εμπειρίας προς τους χρήστες και των τριών ομάδων που προαναφέρθηκαν, αλλά και στην εμπέδωση της λογικής του δικτύου σε όλες τις δραστηριότητες.
  2. Τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων και των μεταδεδομένων, τη δημιουργία μιας καινοτόμου διαδικασίας συγκέντρωσης υλικού και την εφαρμογή ενός πλαισίου ποιότητας για τη βελτίωση των μεταδεδομένων.
  3. Τη βελτίωση της ανοιχτής πρόσβασης στα δεδομένα, έτσι ώστε να είναι επισκέψιμα και να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο της άδειας δικαιωμάτων τους, όπως και την ανάπτυξη υπηρεσιών για ομάδες χρηστών και διαλειτουργικότητας.
  4. Την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος της Europeana.

Το έργο Europeana DSI θα συνεχίσει να διασφαλίζει την ενιαία πρόσβαση, παράδοση και διαμοιρασμό εφημερίδων, επιστολών, βιβλίων, ημερολογίων, αρχειακών αντικειμένων, μουσικής, ήχου, εικόνας, ταινιών, τηλεοπτικών εκπομπών, μουσειακών αντικειμένων και άλλων πολιτισμικών αντικειμένων. Στο πλαίσιο αυτό, η Υποδομή αποτελεί μια από τις πιο φιλόδοξες ευρωπαϊκές δράσεις. Καθώς η Ευρώπη χαρακτηρίζεται από έντονη γλωσσική ποικιλομορφία, το έργο Europeana DSI θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις νέες τεχνολογίες με σκοπό να παρέχεται το υλικό πολιτισμικής κληρονομιάς σε διάφορες γλώσσες. Επίσης, το έργο Europeana DSI θα συνεχίσει να βοηθά στην επίλυση γενικότερων προβλημάτων σχετικά με την μεταφορά δεδομένων μέσα από την προώθηση της ανάγκης για μεταρρύθμιση στον τομέα των μεταδεδομένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

To DSI-4 αποτελεί το βασικό έργο συντήρησης και ανάπτυξης της υποδομής της Ευρωπαικής Βιβλιοθήκης (europeana). To E.K. Αθηνά συμμετέχει με το συσσωρευτή MORe ο οποίος υποστηρίζει τη Europeana ως προς το υλικό που αφορά το CARARE expert hub. Οι εργασίες που περιλαμβάνονται αφορούν συσσώρευση και εμπλουτισμό μεταδεδομένων.

dsi2
preloader