Από τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες στις Ερευνητικές Υποδομές

Ημερομηνία: 2016-03-14

 

Η ομιλία της Lorna Hughes στο Ε.Κ. Αθηνά

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ. «Αθηνά» ομιλία της LornaHughes, Καθηγήτριας Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities) και Επισκέπτριας Ερευνήτριας της Μονάδας Ψηφιακής Επιμέλειας, με τίτλο Από τις «Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες» στις «Ερευνητικές Υποδομές».

Lorna_DCU_2016SMALLΗ ομιλία της Καθηγήτριας Hughes περιστράφηκε γύρω από το ζήτημα της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στην έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες με έμφαση τόσο στις ευκαιρίες που αυτή συνεπάγεται όσο και στις προκλήσεις που προκύπτουν. Καθώς ο ευρύτερος κλάδος των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών γνωρίζει άνθιση προσφέρονται νέες δυνατότητες στους ερευνητές των ανθρωπιστικών επιστημών, κυρίως στον τομέα της επικοινωνίας και της συνεργασίας αλλά και στην αναπαράσταση χωρικών και χρονικών πρωτογενών δεδομένων. Ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που απασχόλησαν την Hughes στην ομιλία της είχε να κάνει με τους τρόπους με τους οποίους τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση νέων τεχνολογιών στην έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες κοινοποιούνται και τον ρόλο των ψηφιακών ερευνητικών υποδομών στη διαδικασία αυτή.

Σύμφωνα με την Hughes, οι ερευνητικές υποδομές θα πρέπει να αναπτυχθούν ως «ψηφιακά οικοσυστήματα» και να μην αποτελούν απλές συλλογές πηγών. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Hughes στην ομιλία της πρότεινε δράση σε τρεις άξονες: (1) βελτιωμένη πρόσβαση στο ψηφιακό περιεχόμενο, (2) ανοιχτά δεδομένα για χρήση και επανάχρηση και (3) βελτιωμένο ψηφιακό περιβάλλον που θα επιτρέπει τη χρήση υβριδικού και περίπλοκου υλικού.

preloader