Ημερομηνία: 2015-05-29
Το Ερευνητικό Κέντρο “ΑΘΗΝΑ”, ως μέρος μίας κοινοπραξίας επτά πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων σε όλη την Ευρώπη, έλαβε πρόσφατα χορηγία Στρατηγικής Συνεργασίας Erasmus+ για την ανάπτυξη ενός ανοιχτού λογισμικού, υψηλής ποιότητας, πολύγλωσσου προγράμματος σπουδών για τις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες και Τέχνες. Το κονσόρτιουμ DARIAH Reference Curriculum (DARIAH-RC) θα ενδυναμώσει συνεργασίες και θα προωθήσει καινοτόμες διδακτικές και μαθησιακές πρακτικές ανάμεσα στα μέλη του έργου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Στρατηγικής σε Ψηφιακές Υποδομές (ESFRI-roadmap) DARIAH: Ψηφιακές Ερευνητικές Υποδομές στις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες.
Η χορηγία Στρατηγικής Συνεργασίας ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα διαρκέσει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Το κονσόρτιουμ DARIAH-RC θα χαρακτηρίζεται από ευέλικτη, τοπικά διαμορφωμένη εκπαιδευτική ύλη καθώς επίσης και από μια κεντρική, αρθρωτή διαδικτυακή πύλη η οποία θα φιλοξενεί, θα παραδίδει και θα διατηρεί αυτή την εκπαιδευτική ύλη. Η διαδικτυακή πύλη θα υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη νέας εκπαιδευτικής ύλης και τη βιωσιμότητα του έργου μετά τη λήξη της περιόδου επιχορήγησης. Το κονσόρτιουμ DARIAH-RC αντιπροσωπεύει την πρώτη ανοιχτά προσβάσιμη ύλη στις Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες του είδους της και θα εξυπηρετεί ως πρότυπο για τη δημιουργία και παράδοση ανοιχτού λογισμικού ασύγχρονης εκπαιδευτικής ύλης στο διαδίκτυο, από την οποία άλλες κοινότητες θα μπορούν να επωφεληθούν.
Το Πανεπιστήμιο Maynooth στην Ιρλανδία θα συντονίζει τη Στρατηγική Συνεργασία, η οποία περιλαμβάνει επίσης το DIGHUMLAB του Πανεπιστημίου του Άαρχους (Δανία), το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” (Ελλάδα), την Αυστριακή Ακαδημία της Επιστήμης (Αυστρία), το Κέντρο Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών του Βελιγραδίου (Σερβία), το Πανεπιστήμιο Εράσμους του Ρόττερνταμ (Ολλανδία) και το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης (Ελβετία). Οι συνέταιροι αντιπροσωπεύουν χώρες που είτε αποτελούν χώρες-ιδρυτικά μέλη του DARIAH είτε εργάζονται προς απόκτηση της θέσης Εταίρου Συνεργασίας, και αποτελούν παραδείγματα χωρών με εμπειρία στο χώρο των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών.
Το Erasmus+ αποτελεί πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκπαίδευση, κατάρτιση, για τη νέα γενιά και τον αθλητισμό, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση και βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολισιμότητας των πολιτών της Ευρώπης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επταετούς προγράμματος, περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια Ευρωπαίοι θα επωφεληθούν από έργα και προγράμματα χρηματοδοτημένα από το Erasmus+.